7 september fietszomerreis
Op woensdag 7 september was het dan zover. De jaarlijkse Fietszomerreis en deze keer gingen wij naar Oisterwijk. Om 8.30 uur vetrokken we vanaf het Steenakkerplein voor een mooie landelijke route naar de eerste bestemming: De Kerhovense Molen. Daar aangekomen scheen de zon heerlijk en de banken en tafels stonden uitnodigend op ons te wachten. Zo ook de vrijwilligers die daar werkten. Eerst kregen we een heerlijk “aangekleed” kopje koffie of thee met een Molensteentje. Dit alles smaakte zalig. Daarna volgde de rondleiding zowel binnen als buiten in de grote bijbehorende moestuin. De molen bleek nog steeds in werking en door vrijwillige molenaars wordt er nog steeds 3 x in de week graan gemalen voor de verkoop aan bakkers en voor in het eigen winkeltje. Ook de producten uit de heel grote moestuin worden in het winkeltje verkocht. Een aantal leden heeft dan ook of meel of iets anders gekocht. Na nog een heerlijk 2e kopje koffie hebben we het eerste gedeelte van de dag hier afgesloten.
De fietstocht ging verder Oisterwijk in naar ” Leerfabriek KVl ” waar ook het EKWC is gevestigd. Dit is een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek verkennen. Ook hier werden we hartelijk ontvangen en konden we onder het genot van een kopje koffie of thee onze zelf meegebrachte lunch opeten. Daarna volgde de rondleiding waarbij we allemaal oordopjes kregen, die bij de een wat beter paste dan bij de ander, maar wat niet in de weg stond dat het een heel interessante rondleiding was. Nooit geweten dat keramiek zo divers kon zijn. Alle kunstenaars kunnen zich vanuit de hele wereld aanmelden, daaruit wordt een selectie gemaakt en deze kunstenaars mogen 3 maanden in de werkplaats hun idee of mogelijkheid onderzoeken en uitwerken en worden door professionals bijgestaan. Het kan gaan om het werken met klei en diverse andere materialen het maken van allerlei glazuren, hele grote kunstwerken, hele kleine of heel ingewikkelde. Alles kan gemaakt worden. Deze 3 maanden wonen en werken ze dan in het gebouw en na 3 maanden nemen ze hun creatie zelf ook weer mee. Het toeval wilde dat Myrthe van Laarhoven, oorspronkelijk ook uit Gilze en die landschapsarchitecte is, daar nu ook met een project bezig is. We hebben haar nog even gesproken ook, mooi toch!!
Rond 16.00 uur zijn we weer richting Gilze gaan fietsen met als tussenstop Den Overkant in Riel, waar we een heerlijk driegangen dinertje hebben genoten. Al met al kon de dag niet meer stuk en om 20.00 uur zijn we aan de laatste etappe naar Gilze begonnen en hebben we de dag afgesloten.
Joke en Ria, het was een geweldige dag en dank van ons allemaal voor het organiseren van dit alles. We weten zeker dat we volgend jaar weer mee op avontuur willen.