20 september bezoek Bakkerij Vromans
Op vrijdagavond 20 september waren we welkom bij bakkerij Vromans om een kijkje achter de schermen te nemen. Om 21.00 uur werden we ontvangen door Noll en Simone om uitleg te krijgen wat er allemaal komt kijken om brood te bakken. Nou dat is heel wat! Eerst kregen we van Noll een algemene uitleg, dat je bijvoorbeeld 4 ingrediënten nodig hebt om brood te bakken, namelijk bloem, lauw water , gist/desem en zout. Hier wordt het deeg van gemaakt. Het desem is eigenlijk een levend materiaal dat telkens met het restant dat over weer een nieuw desem gemaakt wordt door toevoeging van bloem en water en zo weer opnieuw tot leven komt. Dus dat is best bijzonder. Noll kon hier heel gepassioneerd over vertellen.
Daarna werden we in 2 groepen gesplitst en kregen we een rondleiding in de bakkerij door Noll en Simone. Dat was zeer indrukwekkend met alle machines werkend, die door het personeel vakkundig werden bediend en dat dit personeel dus elke nacht daar aan de slag zijn om voor ons al dat lekkers in de ochtend weer in de winkel te hebben liggen. Van grote deegkneedmachines, verdeelmachines voor gelijke porties tot grote ovens vol met diverse broden, allerlei broodjes, croissants en worstenbrood. Noll gaf aan dat zijn vader het wat dat betreft wel wat makkelijker had gehad. Toen waren er misschien 7 soorten en nu zijn die bijna ontelbaar. Dat was dan ook goed te zien in de voorraadkamer waar zeker wel honderd diverse meelsoorten en allerlei ingrediënten lagen om alles te kunnen bakken. Ook waren er enorme vriesruimten waar heel veel producten in lagen die alleen nog afgebakken hoefde te worden.
Simone vertelde ook nog dat over 3 jaar het bedrijf 100 jaar bestaat en dat is natuurlijk een grote mijlpaal. Tot slot mochten we allemaal proeven van verschillende worstenbroodjes, van kleintjes tot grote en zelfs Italiaanse waar ook kaas in zat. Om 10.45 uur zat de rondleiding erop en bij deze willen wij Noll en Simone nogmaals bedanken voor de hartelijke ontvangst en de mooie en interessante rondleiding door hun bedrijf.